Drie Belgische projecten winnen Europese erfgoedprijs

Drie Belgische projecten zijn bij de winnaars van de EU Prijs voor Cultureel Erfgoed. Dat heeft organisator Europa Nostra bekendgemaakt. Het gaat om het Horta Museum in Brussel, de vzw Kempens Landschap en Shaping 24, een project van de steden Gent en Norwich.
De traphal van het Horta Museum in Brussel.

Europa Nostra is een pan-Europese erfgoedkoepel die meer dan 400 erfgoedverenigingen overkoepelt. Elk jaar bekroont de organisatie verschillende projecten in vier categorieën. De prijzen worden sinds 2002 uitgereikt, in samenwerking met de Europese Unie. Deze keer werden 27 laureaten gekozen uit 160 projecten uit 30 landen.

Het Horta Museum werd bekroond in de categorie "conservatie" voor de afgeronde restauratie van een door architect Victor Horta ontworpen huis in Sint-Gillis. De jury was voornamelijk onder de indruk van de "precisie en de geduldige aandacht voor detail" van het conservatieproject.

Shaping 24, een samenwerking tussen Gent en Norwich in het Verenigd Koninkrijk, viel in de prijzen in de categorie "onderwijs, vorming en bewustmaking". Beide steden hebben "veel en erg belangrijk cultureel erfgoed", luidt het. De steden zetten samen hun erfgoed in de kijker, met steun van de EU. De jury looft de "graad van verbeelding in dit samenwerkingsprogramma". Het project sprak een breed publiek aan: kinderen, studenten, toeristen, gezinnen, minderheidsgroepen en lokale bewoners.

In de categorie "toegewijde dienstverlening" was de vzw Kempens Landschap bij de winnaars. De organisatie beheert 800 hectare historisch waardevol domein in de provincie Antwerpen en ziet toe op het behoud van cultureel en natuurlijk erfgoed. Volgens de jury werkte de vzw "een unieke aanpak" uit.

De prijsuitreiking zal op 5 mei plaatsvinden in het Burgtheater in Wenen, in aanwezigheid van Oostenrijks president Heinz Fischer, eurocommissaris voor Cultuur Androulla Vassiliou en operazanger Plácido Domingo, voorzitter van Europa Nostra. Zes "Grand Prix"-laureaten krijgen elk 10.000 euro en er loopt ook nog een onlineverkiezing voor de publieksprijs.