Electrabel legt biomassacentrale in Gent stil

De elektriciteitsproducent Electrabel heeft zijn biomassacentrale in Gent stil gelegd. Het elektriciteitsbedrijf krijgt sinds het begin van dit jaar geen groenestroomcertificaten meer voor het verbranden van houtpellets. Daardoor is het te duur om daar nog langer stroom te produceren, zegt Electrabel.

Electrabel zegt dat het een akkoord nodig heeft van de houtsector om de groenestroomcertificaten te blijven ontvangen. Momenteel overlegt Electrabel met "de betrokken partijen om zo snel mogelijk een oplossing te vinden".

Electrabel investeerde enkele jaren geleden 125 miljoen euro om een oude steenkoolcentrale in Gent om te bouwen naar een centrale die volledig op biomassa draait. Die centrale, Max Green, leverde stroom aan meer dan 300.000 gezinnen, dat is maar liefst een derde van de groene stroom in ons land. Maar in de centrale werd daarvoor jaarlijks ongeveer 800.000 ton houtpellets verbrand, en volgens de Bond Beter Leefmilieu is dat een probleem.

"Geen recht"

Volgens de BBL heeft Electrabel geen recht meer op groenestroomcertificaten voor zijn biomassacentrale Max Green. De energieproducent ontving jaarlijks meer dan 100 miljoen euro aan certificaten, maar volgens de milieu-organisatie ontbreekt daarvoor momenteel elke juridische grond.

"Volgens de Vlaamse wetgeving mag een biomassacentrale steun krijgen als ze enkel schors, fijn stof, fijn snoeihout, kleine twijgen of stronken verbrandt. Maar in de Max Green-centrale worden houtpellets gebruikt die gemaakt zijn van volledige bomen, waarvoor steun is uitgesloten". De BBL geeft toe dat de wet wel in een achterpoortje voorziet: als de federaties voor de hout- en papiersector verklaren dat ze het hout dat Electrabel verbrandt niet nodig hebben als grondstof, dan kan Electrabel toch groenestroomcertificaten krijgen. "Maar die verklaring liep eind vorig jaar af en de sectorfederaties lijken, door de krapte op de houtmarkt, geen nieuwe verklaring te willen ondertekenen".

Door het ontbreken van die verklaring bestaat er vandaag geen wettelijke grond om groenestroomcertificaten toe te kennen aan de Max Green-centrale, aldus de Bond Beter Leefmilieu. De milieu-organisatie roept op om van het momentum gebruik te maken om het systeem te herzien en niet langer steun te geven aan het verbranden van hout in grootschalige centrales.

"Sinds 1 januari geen certificaten meer"

Electrabel meldt intussen, naar aanleiding van de oproep van de Bond Beter Leefmilieu, dat het sinds 1 januari geen groenestroomcertificaten meer ontvangt voor de Max Green-centrale in Gent en dat het de centrale enkele dagen geleden heeft stilgelegd.

Aanleiding is de discussie tussen Fedustria, de sectorfederatie voor de houtsector, en de Vlaamse energieregulator Vreg over het tekenen van een verklaring die zegt dat ze het hout dat Electrabel verbrandt, niet nodig hebben. Electrabel is niet bij de gesprekken betrokken, maar voelt de impact dus wel.

Ook de gedelegeerd bestuurder van de Vreg, André Pictoel, bevestigt dat er sinds 1 januari geen groenestroomcertificaten meer worden afgeleverd, omdat er van de houtsector voorlopig geen advies is gekomen over de verbruikte houtstromen in de centrale.