Europese leiders bespreken bijkomende sancties tegen Rusland

Hoe moet de Europese Unie reageren op de aanhechting van de Krim bij Rusland? Die vraag staat centraal op een tweedaagse Europese top in Brussel. De Europese staatshoofden en regeringsleiders zijn vanmiddag aangekomen in Brussel om er bijkomende sancties tegen Rusland te bespreken.
THIERRY CHARLIER

Eerder was al beslist dat alle gesprekken met Rusland zijn opgeschort en dat de rekeningen van 21 hooggeplaatste Russische ambtenaren geblokkeerd worden. Maar die sancties hebben weinig indruk op Rusland gemaakt.

Vanmiddag hebben de Europese staatshoofden en regeringsleiders vergaderd over bijkomende sancties. Dat de lijst met 21 ambtenaren zal worden uitgebreid, heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel vanmorgen al aangekondigd in het Duitse parlement.

Overgaan tot economische sancties is voorlopig nog niet aan de orde. Die worden pas verwacht als de situatie verder verslechtert en zich zou uitstrekken naar andere gebieden van Oekraïne. "We zullen bijkomende sancties nemen indien er nieuwe illegitieme eisen, troepenbewegingen, dreigingen volgen", zei de Franse president Francois Hollande.

Wellicht zal de Europese Commissie de opdracht krijgen om eventuele economische sancties voor te bereiden. "Zonder dreiging, ook op economisch vlak, maakt de diplomatie immers geen kans", aldus Hollande. Zijn Litouwse ambtgenote Dalia Grybauskaite sprak over een wapenembargo en "doelgerichte" economische sancties die de Russische bevolking sparen.

Elio Di Rupo predikte dan weer voorzichtigheid. "We moeten stap per stap gaan. De toestand is heel gevaarlijk en een escalatie zou desastreus zijn voor iedereen", waarschuwde hij. De premier hamerde op het belang van een rechtstreekse dialoog tussen Rusland en Oekraïne. Hij pleit ervoor dat "de belangrijkste Europese leiders" naar Moskou en Kiev afreizen om die onderhandelingen op gang te helpen trekken.

Vrijdag ondertekenen de Europese leiders en de Oekraïense interimpremier Arseni Jatsenjoek ondertekenen het politieke luik van een akkoord dat Oekraïne dichter bij de Europese Unie moet brengen.