Lens: "Wanneer Nick Cave schrijft, druipt het bloed van zijn vingers"

De Australische zanger Nick Cave en de Belgische componist Nicholas Lens hebben samen een opera geschreven. "Shell shock. A requiem of war", heet het stuk. "Toen ik de woorden van Nick las, hoorde ik de muziek al", vertelde Lens in "Vandaag" op Radio 1. "Ik moest me haasten om ze op te schrijven."
"Shell shock", De Munt - Facebook

De tekst van "Shell shock. A requiem of war" is van de hand van Nick Cave. Nicholas Lens componeerde de bijhorende muziek. De regie en de choreografie zijn dan weer voor rekening van de Belgisch-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui.

"Twee jaar geleden maakte ik al eens een opera samen met John Coetzee", vertelde Lens in "Vandaag". "Ik was toen erg onder de indruk van de samenwerking met een schrijver van dat niveau. Ze schrijven met bloed. Ook wanneer Nick schrijft, druipt het bloed van zijn vingers."

"Ik schreef stukken muziek, hij schreef flarden teksten. Die stuurden we naar elkaar op. Er waren geen regels. Wel merkte ik dat Nick als musicus erg ritmische teksten schreef. Toen ik zijn woorden las, hoorde ik de muziek al. Alsof die achter de letters verscholen zat. Ik moest me haasten om de muziek op te schrijven."

"Deze opera is er gekomen naar aanleiding van de honderdste verjaardag van WO I. Toch gaat het niet specifiek over die oorlog, maar wel over het humane aspect van oorlog in het algemeen. We hebben het niet over beleidsmensen, maar wel over gewone mensen voor wie de oorlog hen gewoon overkomt. Wat is het werkelijk om middenin een oorlog te staan?"

"Shell shock. A requiem of war" gaat op 24 oktober in wereldpremière in De Munt in Brussel.