Muntjes van 1 en 2 eurocent verdwijnen dan toch niet

Winkeliers zullen bij het afrekenen van een volle winkelkar voorlopig toch niet mogen afronden tot op 5 eurocent, waardoor muntjes van 1 en 2 cent veel minder vaak in onze portemonnee zouden belanden. Het wetsontwerp daarvoor raakte in tweede lezing niet goedgekeurd binnen de federale regering, bevestigt men in regeringskringen. Of het nog vlot getrokken kan worden voor de verkiezingen, is onduidelijk.
Verwendung weltweit, usage worldwide

Volgens Unizo heeft met name de PS het wetsontwerp afgeschoten. Nochtans keurden de Franstalige socialisten de tekst in eerste lezing mee goed. Bij een coalitiepartner valt te horen dat de PS mogelijk vreest voor slechte reacties bij de eigen achterban.

Elders klinkt echter dat het ontwerp niet van de baan is, maar slechts uitgesteld. Ook andere dossiers zouden meespelen. Zo kreeg de PS wel groen licht voor een tekst rond medicijnen, maar botste het op een njet met een amendement rond banktransacties. Dat laatste zou er nu voor zorgen dat ook de eurocentjes geblokkeerd zitten.

De blokkering is opvallend omdat het voorstel om bedragen tot op 5 cent af te ronden, in eerste lezing wel al werd goedgekeurd. Bovendien toonden onder meer de Nationale Bank, het Prijzenobservatorium en de Raad voor Verbruik zich positief over het voorstel.