Oekraïne gaat "strijden" voor "bevrijding" van de Krim

Oekraïne gaat strijden voor "de bevrijding" van de Krim, waarvan de "annexatie" door Rusland het land nooit zal aanvaarden. Dat heeft het Oekraïense rompparlement, de Verhovna Rada, in een resolutie gesteld. Gisteren had de Oekraïense interim-regering aangekondigd visa voor Russen te zullen introduceren, maar daar kwam het regime vandaag op terug.
AP2014

De resolutie was een initiatief van waarnemend president Oleksandr Toertsjinov (foto). In de tekst wordt gesteld dat Rusland "voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog de grenzen heeft veranderd" - een dubieus statement, gezien de Krim in 1954 aan Oekraïne werd geschonken (weliswaar binnen de toenmalige Sovjet-Unie).

Sinds 1994 staat Rusland (mede) garant voor de soevereiniteit van Oekraïne, in ruil voor het verzaken door Kiev aan zijn nucleaire arsenaal, eveneens een Sovjet-erfenis.

Wat de visa voor Russen betreft: "Je moet lang nadenken vooraleer te handelen", zei interim-regeringsleider Arseni Jatsenjoek bij diens aankomst woensdagnacht in Brussel, waar hij een nieuwe EU-top bijwoont.