Rookmelder verplicht in elk studentenkot vanaf oktober

Vanaf volgend academiejaar moet elke studentenkamer, ook die met lopend contract, uitgerust worden met een rookmelder. Dat staat in een voorstel van decreet dat groen licht kreeg in de commissie Wonen, zo meldt Katrien Schryvers (CD&V), die het voorstel indiende. De tekst werd ook door N-VA en SP.A ondertekend.
AP2013

De brand in een studentenhuis in Leuven waarbij eerder dit jaar twee studentes omkwamen, deed vragen rijzen over de brandveiligheid van studentenkoten. Vorige maand nog drong Schryvers bij minister van Wonen Freya Van den Bossche aan op een uniformere en minder vrijblijvende aanpak voor de brandveiligheid in studentenkamers. Het CD&V-parlementslid blijft ook pleiten voor een registratie van alle studentenkamers en een doorgedreven sensibiliseringscampagne.

Sinds begin vorig jaar is de aanwezigheid van een rookmelder verplicht in elke studentenkamer waarvoor een nieuw contract is afgesloten. Het voorstel van decreet dat vandaag werd goedgekeurd breidt dit uit tot alle kamers, dus ook die met een lopend contract. De tekst kan volgens Schryvers nog voor het einde van de legislatuur door het voltallige parlement worden goedgekeurd zodat elk studentenkot op 1 oktober, bij de start van het nieuwe academiejaar uitgerust moet zijn met een rookmelder.