Verhofstadt voelt zich uitgesloten door Duitse zenders

De Duitse zenders ARD en ZDF organiseren in mei een debat tussen de twee belangrijkste kandidaat-Commissievoorzitters, Martin Schulz en Jean-Claude Juncker, beide Duitstalig. Daar is Guy Verhofstadt, ook kandidaat, niet mee opgezet.

Vorige week werd duidelijk dat de EBU (European Broadcasting Union) naast het debat tussen alle kandidaat-Commissievoorzitters samen, geen debat zou organiseren tussen de twee kandidaten van de grootste Europese partijen, de socialisten en christendemocraten. Ook in de peilingen liggen deze twee partijen op kop. De EBU schrapte het debat, wellicht omdat de zender besefte hoe politiek gevoelig een “elitedebat” lag in de strijd om het Commissievoorzitterschap.

Daarop namen de Duitse zenders ZDF en ARD het heft in eigen handen. Op 8 mei organiseert ZDF een debat tussen de socialistische Martin Schulz en de christendemocraat Jean-Claude Juncker, beiden spreken Duits. ARD laat Juncker en Schulz dan weer “duelleren” op 20 mei, amper twee dagen voor de Europese verkiezingen van start gaan.

Debat tussen drie grootste partijen

Verhofstadt, kandidaat voor de liberalen, voelt zich nu uitgesloten, en schreef naar beide zenders een brief om zijn ongenoegen te uiten. Hij betreurt het dat er nu geen echt Europees debat wordt gevoerd, maar enkel een duel tussen Schulz en Juncker.

Volgens hem moet er een debat komen tussen de partijen die in het verleden al een Commissievoorzitter aanleverden: de socialisten, christendemocraten en liberalen. De Duitse openbare omroep antwoordt dat in dat geval alle kandidaten - dus ook de linkse en groene kandidaten - moeten deelnemen.

Een tv-debat zou de Europese parlementsverkiezingen ten goede komen, aangezien de opkomst elke keer daalt. De bedoeling van de kandidaten is dan ook om de EU een gezicht te geven.

lees ook