"Beste manier om een oplossing te vinden is praten met Rusland"

Volgens premier Elio Di Rupo (PS) is praten met Rusland de beste manier om een oplossing te vinden voor de problemen in Oekraïne. Dat zegt hij naar aanleiding van de beslissing van de Europese leiders om voorlopig geen economische sancties of een wapenembargo af te kondigen.

Op de EU-top van gisteren werd beslist dat er twaalf extra namen worden toegevoegd aan de lijst met personen van wie de tegoeden bevroren worden en die ook Europa niet binnen mogen. Economische sancties of een wapenembargo komen er voorlopig niet.

"We moeten niet gehaast naar een systeem gaan waarbij iedereen verliest", zegt Di Rupo. Een politieke oplossing is volgens hem een prioriteit.

Hij verzekerde ook dat de sancties geen specifieke bedreiging vormen voor België. "België staat niet in de frontlinie", zegt hij. Ons land is namelijk minder afhankelijk dan andere landen van de import van Russische olie. "We zijn wel van plan om de situatie van onze burgers te bestuderen. Dat is het minste wat een overheid kan doen."