"De mooiste man van de Franse cinema" is niet meer

Alain Delon is op XX-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van XXX. Delon brak begin de jaren 60 door met rollen in "Plein soleil" en "Il gattopardo". "Le plus beau mec du cinéma Français" groeide uit tot een icoon van de jaren 60 en 70. Hij acteerde vooral in thrillers en policiers.
AP2006

Met het overlijden van Alain Delon is een van de meest iconische figuren uit de Franse cinema van het tweede deel van de twintigste eeuw heengegaan. Samen met Louis de Funès en Jean-Paul Belmondo behoorde hij tot het selecte kransje van meest lucratieve acteurs uit de Franse bioscoopgeschiedenis.

Alain Delon debuteerde in 1957 in de film "Quand la femme s'en mêle" van Yves Allégret. Een jaar later leerde hij Romy Schneider (foto) kennen op de set van "Christine" van Pierre Gaspard-Huit. De film was geen commercieel succes, maar Delon en Schneider begonnen een veelbesproken relatie, die in 1964 op de klippen liep.

Begin de jaren 60 volgde de grote doorbraak van Alain Delon in de film "Plein soleil" van René Clément. De filmadaptatie van "The talented Mr. Ripley" van Patricia Highsmith was een groot succes.

Daarna volgden succesvolle samenwerkingen met onder anderen Luchino Visconti ("Rocco et ses frères" en "Il gattopardo" (Le guépard)), Jean-Pierre Melville ("Le samouraï" ) en Jacques Deray ("La piscine"). In "La piscine" uit 1969 staat Delon op de set met zijn ex Romy Schneider en Jane Birkin.

AP

Alain Delon gooit hoge ogen in Hollywood

Midden de jaren 60 gaan de deuren open voor Delon in het VK en Hollywood. In Groot-Brittannië acteert hij met Shirley MacLaine en Marianne Faithfull in respectievelijk "The yellow Rolls-Royce" en "The girl on a motorcycle".

In Hollywood verzilvert Delon zijn populariteit met rollen in de thriller "Once a thief", de western "Texas across the river" en de oorlogsfilm "Lost command".

Delon haalt intussen ook de pers met zijn privéleven. In 1964 trouwt hij met actrice Nathalie Canovas en samen krijgen ze een zoon Anthony (foto). In 1968 raakt het glamourkoppel verwikkeld in een groot schandaal dat in de Franse pers omschreven wordt als de zaak-Markovic.

De bodyguard van Delon, Stevan Markovic, wordt door aangetroffen in een bos en een vriend van Delon wordt beschuldigd van de moord. De moord wordt gelinkt aan een seksschandaal waarbij de vrouw van eerste minister Georges Pompidou bij betrokken zou zijn, maar het kwam nooit tot een veroordeling.

AP1964

De koning van de Franse "policiers"

In de jaren 70 krijgt Delon de hoofdrollen in verschillende baanbrekende Franse gangerfilms. Hij maakt het mooie weer in onder meer "Borsalino" en "Flic story" van Jacques Deray en "Le cercle rouge" en "Un flic" van Jean-Pierre Melville.

In 1975 vertolkt Delon de titelrol in "Zorro" van Duccio Tessari. Eind de jaren 70 kreeg hij de hoofdrol in de Hollywoodproductie "The concorde, airport '79". De vierde film in de reeks rampenfilms flopt aan de kassa en de franchise "Airport" werd opgedoekt.

In de jaren 80 kan Alain Delon niet aanknopen met zijn grote financiële successen, maar hij gooit wel nog hoge ogen bij de critici en het publiek met zijn vertolkingen in films van Bertrand Blier, Jean-Luc Godard en Patrice Leconte.

Na een reeks flops in de jaren 90 kondigt Delon zijn definitieve afscheid van het witte doek aan, maar daar komt hij op terug in 2008. Zijn laatste opgemerkte rol is die van Julius Cesar in "Astérix aux Jeux Olympiques" in 2008.

Toch bleef de acteur tot op hoge leeftijd een graag geziene gast in de (Franse) media. Met zijn bezoeken aan het Filmfestival van Cannes en andere events blijft hij de pers halen en ook het liefdesleven van Delon blijft voor veel kopij zorgen. Na een kinderloze relatie van ongeveer vijftien jaar met actrice Mireille Darc trouwde hij in 1987 met het dertig jaar jongere model Rosalie van Breemen. Ze kregen twee kinderen en gingen in 2001 uit elkaar. Dochter Anouchka Delon en zoon Alain Jr. Delon zijn intussen ook actief in de showbizz.

Eind vorig jaar werd Alain Delon nog door Brigitte Bardot in de bloemen gezet voor zijn tachtigste verjaardag. "Je bent het levende symbool van de Franse filmwereld die wij samen hebben doorkruist. Je verdient respect en bewondering. Maar ook de liefde en de warmte die ik sinds altijd deel met jou", schreef Bardot in een brief.

str