"Economische oorlog" over Oekraïne wordt voelbaar

De gevolgen van westerse sancties tegen Rusland worden voelbaar. De beurs van Moskou zoekt opnieuw het dal op. Tegelijk eist Rusland dan weer 16 miljard dollar schulden van Oekraïne en zal het alle kortingen op de gasleveringen opzeggen.
AP2008

In het kader van de Amerikaanse sancties tegen gerichte doelwitten in Rusland zijn de banken Rossia, haar filiaal Sobinbank en SMP het slachtoffer. De klanten van die banken kunnen hun kredietkaarten van Visa en MasterCard niet langer gebruiken voor aankopen.

SMP is de bank van de broers Arkadi en Boris Rotenberg, oligarchen die nauwe banden hebben met president Vladimir Poetin. Zowel SMP als Rossia worden beschouwd als de persoonlijke financiers van Poetin, die evenwel zelf nog niet geviseerd wordt. Poetin heeft wel aangekondigd dat hij als symbolische steun zijn salaris voortaan zal laten storten bij de Bank Rossia.

Een andere bevriende oligarch van de president, Gennadi Timsjenko, wordt ook geviseerd. Hij is een groot aandeelhouder van Bank Rossia en controleert een van de grootste privé-gasbedrjiven in Rusland.

De aandelen van dat bedrijf, Novatek, zijn vanochtend met 12% in waarde gedaald op de beurs van Moskou. De beursindex Micex moest in Moskou overigens opnieuw 3% prijsgeven. Sinds het begin van de maand is de Micex al met 10% teruggevallen. De neergang is algemeen, zowel bij oliebedrijven als Gazprom en Lukoil, de banken en staalgroep NLMK, die ook in ons land actief is.

Intussen heeft ook kredietbeoordelaar Fitch gedreigd met een ratingverlaging van Rusland. Gisteren had Standard & Poor's dat al gedaan. Rusland bezit nu nog een rating van BBB, dat is twee stappen boven de "junk status". Afdalen op die ladder zou buitenlandse financiers ervan weerhouden om nog leningen aan Moskou toe te staan, wat de economie nog verder kan vertragen. De private sector in Rusland zou dan bij de overheid moeten aankloppen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is intussen erg boos over de sancties tegen politici en zakenlui die betrokken zijn bij de crisis op de Krim. Hij noemt die "onwettelijk" en zegt dat ze kunstmatige barrières met het Westen veroorzaken.

AP2008

Rusland voelt druk op Oekraïne op

De Russische premier Dmitri Medvedev eist intussen de terugbetaling van 16 miljard dollar schulden van Oekraïne. Het gaat om 11 miljard dollar wegens voordelen die Oekraïne aan Rusland verschafte door de verhuur van militaire bases zoals Sevastopol op de Krim. Nu de Krim Russisch is geworden, is het logisch dat we dat geld terugeisen, aldus Medvedev. Daarna wil hij ook nog enkele miljarden dollar achterstallige facturen voor de gasrekening betaald zien.

Moskou had Oekraïne in december nog een andere korting gegeven, van 30 procent op de gasprijs (naast een lening van 15 miljard dollar), nadat Kiev had geweigerd een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie te ondertekenen. Het Russische gasbedrijf Gazprom kondigde begin maart al aan dat die korting vanaf april niet meer geldt.