"Groter NAVO-engagement in Oost-Europa nodig"

Lidstaten Polen en Roemenië roepen de NAVO op om een actievere rol te spelen in Oost-Europa. Een aantal doelstellingen van de NAVO moeten na de crisis in Oekraïne veranderd worden, vinden ze.
AP2014

"Het Westen moet tot de conclusie komen dat de wereld een paar weken geleden beduidend veranderd is", zei de Poolse minister van Defensie Tomasz Siemoniak tijdens zijn bezoek aan zijn Roemeense collega Mircea Dusa. Polen, dat grote belangen heeft in Oekraïne, was de voorbije weken diplomatiek erg actief in de huidige crisis, zowel binnen de EU als binnen de NAVO.

Eind dit jaar loopt de militaire operatie van de NAVO in Afghanistan af en worden de troepen teruggetrokken. Volgens Roemenië en Polen moet de NAVO nu nieuwe doelstellingen formuleren en meer actief zijn in het oosten van Europa. Ze willen daarbij ook een groter engagement van de Verenigde Staten.

De VS hebben eerder al aangekondigd dat ze deelnemen aan een grote militaire oefening met andere NAVO-landen in Polen. Ook zouden VS-gevechtsvliegtuigen deelnemen aan de bescherming van het luchtruim van de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. Voorts neemt een VS-marineschip samen met de Roemeense en Bulgaarse marine deel aan oefeningen in de Zwarte Zee.

De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian heeft vandaag aangekondigd dat zijn land bereid is om gevechtsvliegtuigen en AWACS-radarvliegtuigen te leveren voor operaties in de Baltische staten. Als reactie op de annexatie van de Krim door Rusland heeft Parijs overigens de militaire samenwerking en het overleg met Moskou opgeschort.

Vandaag heeft Rusland overigens aangekondigd dat zijn troepen in Transdnjestrië oefeningen uitvoeren. Er zijn daar ongeveer duizend Russische militairen die er de etnisch Russische minderheid "beschermen". Transdnjestrië behoort officieel tot de voormalige Sovjetrepubliek Moldavië, maar heeft zich daar de facto van afgescheurd. Het kleine gebied telt 550.000 inwoners, veelal Russen, en ligt gekneld langs de rivier Dnjestr tussen Moldavië en Oekraïne.

AP2014

Raad van Europa wijst het "referendum" op Krim af

Nog vandaag hebben 59 grondwetsspecialisten van de Raad van Europa het referendum over de aansluiting van de Krim bij Rusland onwettig verklaard.

Volgens hen ging het referendum in tegen de grondwet van Oekraïne. Bovendien vond het plaats in omstandigheden die nauwelijks voldoen aan de standaarden voor een democratische volksraadpleging.

Vandaag hebben overigens 32 mensen uit de Krim asiel aangevraagd in Polen. In tegenstelling tot eerdere berichten zou het niet gaan om Krim-Tataren, maar om inwoners die zich bedreigd voelen omdat ze hun steun hadden geuit voor de belegerde Oekraïense militairen op de Krim.