"Hele frontstreek kan bommenvrij gemaakt worden"

De hele frontstreek kan wel degelijk bommenvrij worden gemaakt. Volgens het leger is dat te tijdrovend en financieel en praktisch niet haalbaar, maar ontmijner Bart Van der Speeten van het Gentse ontmijningsbedrijf ADEDE is het daar niet mee eens.
Archieffoto Ieper 19 maart.

Van der Speeten doet zijn uitspraken naar aanleiding van de dodelijke explosie in Ieper eergisteren. Bij die explosie vielen 2 doden en 2 gewonden.

Volgens Van der Speeten wordt er een "gedoogbeleid" gevoerd. "Omdat iedereen het gewoon is om er bommen te vinden, doet men er niets aan." Hij heeft het ook over "laksheid" en "nonchalance".

In onze buurlanden, zoals in Nederland, kunnen "dit soort zaken vermeden worden omdat er een wetgeving en een beleid is", voegt hij eraan toe.

Het bedrijf van Van der Speeten moet soms zones bommenvrij maken voor bijvoorbeeld de watermaatschappij. Dat kost naar verluidt 750 euro per hectare.

Als men dit zou verplichten voor alle bouwwerken in de Westhoek, zou een ongeval als in Ieper niet zijn gebeurd, zegt Van der Speeten.