"Nog geen bewijs van brokstukken van vlucht MH370"

Volgens de Maleisische autoriteiten is er nog steeds geen bewijs dat de twee voorwerpen, die op satellietbeelden werden opgemerkt in de Indische Oceaan, brokstukken van vlucht MH370 zijn. Slechte weersomstandigheden hebben ondertussen de zoekacties bemoeilijkt. Vijf vliegtuigen zetten de zoektocht vandaag voort.
Xinhua/Photoshot. All rights reserved.

"We krijgen vandaag verschillende rapporten, maar we kunnen nog steeds niet bevestigen dat de twee voorwerpen, brokstukken zijn van vlucht MH370", klonk het eerder al in een mededeling van de Maleisische autoriteiten.

Op satellietbeelden werden twee objecten in de Indische Oceaan ontdekt, zo'n 2.500 kilometer ten zuidwesten van de Australische stad Perth. Omdat het om brokstukken van vlucht MH370 zou kunnen gaan, werd een zoekactie georganiseerd om de objecten te identificeren. Vlucht MH370, een Boeing 777 van Malaysia Airlines verdween 13 dagen geleden van de radar.

Volgens de Australische vicepremier Warren Truss "is het zelfs mogelijk dat de twee objecten ondertussen al gezonken zijn". Truss kondigde aan dat de zoekactie naar de voorwerpen wel wordt verder gezet.

Ter zee en in de lucht

Slechte weersomstandigheden bemoeilijken ondertussen de zoekactie naar de mogelijke brokstukken van vlucht MH370. Het weer zou volgens de Australische weerkundige diensten wel weer verbeteren.

De zoekactie concentreert zich nu op een enorme partij bevroren water van 23.000 km². Zes schepen zouden zich al in de desbetreffende zone bevinden of er naar toe varen. Ze worden ondersteund door vijf maritieme observatievliegtuigen uit Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

Het Australische zeemachtschip HMAS Success, dat is uitgerust voor zware liftwerkzaamheden, zal volgens planning zaterdag in het gebied aankomen. Ook China zou zeker zeven schepen naar het zuiden van de Indische Oceaan sturen, waaronder ook een Chinese ijsbreker.