"Obama, pas op voor fietsers en hete bitterballen"

Volgende week bezoekt Barack Obama niet alleen ons land, ook onze noorderburen zijn in blijde verwachting van zijn komst. Om dat bezoek rimpelloos te laten verlopen, heeft de Nederlandse ambassade in Washington op Buzzfeed een pagina laten maken met tips en weetjes voor de Amerikaanse president.

De pagina op de populaire website doet een aardige poging om eventuele angsten van Obama uit de weg te ruimen. Zo moet de Amerikaanse president zich niet ongerust maken dat hij een land bezoekt dat grotendeels onder de zeespiegel ligt. "We weten het water al meer dan 800 jaar buiten de deur te houden. Dat is drie keer zo lang als Amerika bestaat", schrijft het ambassadepersoneel.

Voorts heeft de pagina het over de Nederlandse wortels van New York en de Nederlandse voorouders van verschillende oud-presidenten - zoals onder meer George W. Bush, Theodore Roosevelt en Franklin Delano Roosevelt.

Het ambassadepersoneel raadt Obama af om tv-interviews te geven als er op datzelfde moment een schaatswedstrijd wordt uitgezonden. Ook de bitterballen krijgen een vermelding. "Eet ze niet in een keer op, want als ze pas gemaakt zijn, kunnen ze een mond in brand zetten."

Verplaatsen doet Obama zich best met de fiets. En als hij dan toch een voorkeur heeft om te gaan wandelen, doet hij dat maar beter niet op de roodkleurige paden. "Die zijn voor de 17 miljoen fietsen die Nederland telt."

"We hopen dat het gezellig wordt", staat er helemaal onderaan te lezen. Het woord "gezellig" is niet vertaald. "Omdat sommige woorden zich nu eenmaal niet laten vertalen."

lees ook