Aanhechting van de Krim bij Rusland formeel afgerond

De aanhechting van de Krim, het van Oekraïne afgescheurde schiereiland, is vanuit Russisch standpunt formeel en definitief afgerond. President Vladimir Poetin heeft de wet ondertekend voor de aansluiting van het schiereiland in de Zwarte Zee en de stad Sevastopol bij de Russische Federatie.

Eerder hadden het hoger- en lagerhuis van het Russische parlement ingestemd met de internationaal fel gehekelde stap. De Krim had zich op 16 maart in een omstreden referendum uitgesproken voor de aanhechting bij Rusland. De EU, de VS en Oekraïne zien daarin een schending van het volkenrecht.

Nagenoeg tegelijkertijd haalde de Europese Unie vandaag de banden met Oekraïne strakker aan. Op hun top in Brussel ondertekenden de EU-staatshoofden en regeringsleiders en de premier van de voormalige Sovjetrepubliek, Arseni Jatsenjoek, een akkoord over een nauwere politieke samenwerking.