Antwerpse onderzoek naar Syriëstrijders afgerond

De Antwerpse onderzoeksrechter heeft het onderzoek naar Syriëstrijders die door Sharia4Belgium geronseld zouden zijn, afgerond. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Het is echter nog niet duidelijk wanneer het proces kan beginnen.

Sharia4Belgium zou volgens de Antwerpse speurders meer dan dertig mensen naar Syrië hebben gestuurd, om er te strijden voor een islamitische staat. Leden van de organisatie zouden jongeren op straat aangesproken hebben en trainingen georganiseerd hebben.

Ongeveer een jaar geleden viel het gerecht binnen op een vijftigtal plaatsen in Antwerpen, Brussel en Vilvoorde. De speurders hielden Sharia4Belgium toen al meer dan een jaar in de gaten.

Het onderzoek naar de ronselpraktijken van Sharia4Belgium is nu afgerond. Het wordt nu bekeken door het federaal parket, dat eventueel nog extra onderzoek kan vragen. Ook de verdachten kunnen extra onderzoek vragen.

Daarna zal het federaal parket beslissen wie er voor de rechtbank moet verschijnen. Dat wordt niet vanzelfsprekend, want verschillende verdachten zijn nog in Syrië of zouden daar zelfs gesneuveld zijn. Maar ook zij zouden vervolgd kunnen worden, want het gerecht weet immers niet zeker of ze wel echt dood zijn.