Belgacom-CEO Leroy wil besparen op personeel

De CEO van Belgacom Dominique Leroy wil snoeien in de personeelskosten van het telecombedrijf. Dat heeft ze gezegd in het parlement, waar ze voor het eerst vragen van parlementsleden beantwoordde. Van afvloeiingen is geen sprake.

Belgacom telt nu ongeveer 15.000 personeelsleden. Leroy heeft "geen doel in aantal mensen, maar wel in kosten", klonk het in de commissie Infrastructuur. Leroy wil de personeelskost in lijn met die van de concurrentie brengen.

Leroy zei dat de salariskost bij Belgacom goed is voor zo'n 33 procent van de omzet. "Bij andere telecombedrijven is dat slechts 24 procent. Ik besef dat we dit niet op enkele jaren kunnen overbruggen, maar dit dreigt wel een handicap te worden. Samen met de sociale partners moeten we kijken hoe we de kosten kunnen doen dalen", zei Leroy.

Het feit dat Belgacom een autonoom overheidsbedrijf is, is volgens haar een nadeel. "De concurrentie kan profiteren van de afspraken dat de lonen enkel geïndexeerd worden en niets meer, maar die zijn niet van toepassing op ons", aldus Leroy.

Ze verzekerde de parlementsleden wel dat snoeien in de loonkost niet per se de dienstverlening in het gedrang brengt. "Als bijvoorbeeld onze processen of onlinediensten verbeteren, zal ons callcenter minder werk hebben". Ze verwees ook naar besparingen bij outsourcing en consultants.