David Troch is nieuwe stadsdichter van Gent

David Troch is de nieuwe stadsdichter van Gent. Hij wordt op 1 mei aangesteld en mag zich twee jaar lang stadsdichter van de Arteveldestad noemen. Troch zal de komende twee jaar minstens zes gedichten per jaar afleveren, bovenop de organisatie van een aantal evenementen. "Ik ben een dichter die vindt dat gedichten iets extra krijgen als je ze hoort, als ze van het witte blad worden getrokken en de dialoog met andere kunstvormen aangaan", zegt Troch.

Hij roept Gentenaars op om gedichten van zijn voorgangers en gedichten van Gent in talen te vertalen die in de stad te horen zijn. "Hoe mooi wordt het als poëzie grenzen doet vervagen", klonk het. Hij schreef al een eerste gedicht "Gent en ik".

David Troch is de vierde officiële stadsdichter van Gent, na Roel Richelieu Van Londersele, Erwin Mortier en Peter Verhelst. Vorig jaar was An Pierlé stadscomponist.

"We kiezen voor David Troch voor de kwaliteit van zijn werk, zijn humor, zijn gedrevenheid en zijn sterke verwevenheid met Gent", zegt schepen van Cultuur Annelies Storms (SP.A) op de website van Het Nieuwsblad/De Gentenaar. "Ik ben zeer enthousiast over de keuze voor David Troch omdat zijn teksten ijzersterk en grappig zijn en hij met veel zotte ideeën en samenwerkingsvoorstellen komt aanzetten. We gaan nog veel van hem horen de komende twee jaar."

David Troch is 36 jaar. Hij debuteerde in 2008 met de bundel "Laat[avond]taal". In 2012 werd hij genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Hij won toen de publieksprijs voor zijn gedicht "Gezel". Troch schrijft niet alleen poëzie, maar ook theater en is redacteur.