David Van Reybrouck wint Henriette Roland Holst-prijs

De Vlaamse schrijver David Van Reybrouck ontvangt dit jaar de Henriette Roland Holst-prijs voor zijn boek "Tegen verkiezingen". Dat maakte de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde in Leiden bekend. Emeritus-hoogleraar taalkunde aan de Vrije Universiteit Brussel Roland Willemyns ontvangt de Prijs voor Meesterschap voor zijn hele wetenschappelijke oeuvre.

Van Reybrouck "weet in een sterk, kort en zeer vlot geschreven boek de lezer te overtuigen dat het instrument van loting een effectieve mogelijkheid is om onze machteloos geworden democratie weer tot leven te wekken en burgers, die steeds grilliger en minder gaan stemmen, weer te betrekken bij iets wat hen allen aangaat", staat in het juryrapport.

"De Commissie is ervan overtuigd dat Henriette Roland Holst de sociale bevlogenheid van de auteur en de originaliteit van zijn oplossing voor de eroderende democratie zou hebben kunnen waarderen."

De Roland Holst-prijs werd in 1957 ingesteld en wordt sinds 1984 eens in de drie jaar uitgereikt. De prijs bestaat uit 2.500 euro en een oorkonde.

De Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs gaat dit jaar naar de Nederlander Sander Kollaard voor zijn verhalenbundel "Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde". Deze in 1925 ingestelde prijs bestaat uit 7.500 euro en een penning. Deze trofee wordt elk jaar uitgereikt en wordt gezien als een aanmoedigingsprijs.

De Prijs voor Meesterschap ging naar emeritus-hoogleraar taalkunde Roland Willemyns voor zijn hele wetenschappelijke oeuvre. De prijs, een gouden penning, werd in 1920 ingesteld en wordt om de vijf jaar afwisselend toegekend aan een historicus, een schrijver, of een taal- of letterkundige.

"De wetenschappelijke ontwikkeling van de neerlandistiek in binnen- en buitenland heeft Willemyns onmiskenbaar mee vorm gegeven tijdens de vier voorbije decennia. Vooral die extramurale invloed is opmerkelijk: hij was een van de eersten die lokale taalkundige onderzoeksthema's echt internationaal op de kaart zette", aldus de jury.