EU-sancties treffen "inner circle" in het Kremlin

De Europese Raad in Brussel is het eens geworden om sancties uit te vaardigen tegen nog eens twaalf Russische leiders. Het gaat om mensen uit de directe omgeving van president Poetin die te maken hebben gehad met de annexatie van de Krim.
AP2014

Met de uitgebreide lijst heeft de EU nu in totaal aan 33 mensen sancties opgelegd. Naast twee pro-Russische Oekraïners zijn er nu echt mensen uit wat de "inner circle" van het regime van Poetin genoemd wordt, zoals vicepremier Dmitri Rogozin (links met Poetin) , de voorzitters van de twee parlementskamers in Rusland en een aantal militaire leiders, die het bevel voeren over troepen in de Krim.

Het gaat enkel om mensen die betrokken zijn bij de annexatie van de Krim. Die mensen krijgen geen inreisvisum in de EU meer en hun banktegoeden in de EU worden bevroren. De Verenigde Staten hebben echter meer krachtige sancties genomen tegen toplui en bedrijven uit Moskou, al komen de twee lijsten vrij goed overeen, aldus de Franse president François Hollande. De uitnodiging aan Poetin voor de 70e verjaardag van de Landing in Normandië (begin juni) blijft wel overeind, aldus Hollande.

De Britse premier David Cameron waarschuwt Rusland overigens dat er nog veel zwaardere sancties op komst zijn als Moskou na de annexatie van de Krim ook troepen zou sturen naar het oosten van Oekraïne. Ook Russische oligarchen die in Londen wonen zoals Roman Abramovitsj, riskeren sancties als ze actief profiteren van de Krim, zei Cameron. "Londongrad" is erg populair bij rijke Russische industriëlen, maar vaak zijn dat ook mensen die liever uit de invloed van Poetin blijven.

AP2013

"Rusland heeft Europa meer nodig dan andersom"

"Rusland is overigens veel meer afhankelijk van Europa dan omgekeerd", waarschuwde Cameron. Hij merkte op dat Europa weliswaar een kwart van zijn aardgas betrekt uit Rusland, maar andersom haalt de Russische leverancier Gazprom de helft van zijn inkomsten uit Europa. Gaschantage zou dan ook zware financiële gevolgen hebben voor Gazprom.

In dat verband kondigde EU-president Herman Van Rompuy eerder aan dat er tegen juni een actieplan moet zijn om de afhankelijkheid van Russisch aardgas te verminderen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft al een optie. Zij stelt voor dat de Verenigde Staten en Europa vaart zetten achter de ontginning van schaliegas als alternatief voor Russisch aardgas. Zij roept de VS op om werk te maken van een exportinfrastructuur, waardoor kwetsbare landen in de EU zouden kunnen rekenen op Amerikaans gas.

AP2013

Wie staat er op de lijst?

Bij de 33 geviseerde Russen en pro-Russische Oekraïners zijn onder meer:

  • vicepremier Dmitri Rogozin
  • voorzitters van het Hoger- en het Lagerhuis in Moskou
  • adjunct-commandanten van de Russische Zwarte Zee-vloot en de commandant van de Russische troepen op de Krim
  • de twee organisatoren van de referenda over aansluiting bij Rusland in de Krim en Sevastopol
  • Dmitry Kiseljov, journalist van de staats-televisie, berucht om antiwesterse en homofobe uitlatingen
  • Jelena Mizoelina die het wetsontwerp over de aanhechting van de Krim heeft ingediend in het parlement