EU en Oekraïne tekenen eerste deel associatieakkoord

De leiders van de Europese Unie en de Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek hebben op de Europese top in Brussel het eerste deel van het associatieakkoord ondertekend. Daarin verbinden ze zich om op politiek vlak samen te werken.

Volgens Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, symboliseert de ondertekening van het samenwerkingsakkoord het belang dat beide partijen hechten aan de onderlinge relaties en de gezamenlijke wil om verdere stappen te zetten. "Het erkent de wil van de mensen van Oekraïne om in een land te leven dat door waarden en door democratie geregeerd wordt, waar de rechtsstaat heerst en waar alle burgers in de nationale welvaart kunnen delen", klinkt het.

Het gaat om een symbolisch moment voor beide partijen aangezien het associatieakkoord de aanleiding vormde voor de crisis in Oekraïne. De intussen afgezette president Viktor Janoekovitsj, die toenadering tot Rusland zocht, weigerde het akkoord te ondertekenen. Daarop kwam heel wat protest van pro-Europese aanhangers.

Het tweede deel van het akkoord, over handel en investeringen, zal pas na de presidentsverkiezingen van eind mei ondertekend worden.

Gisteren werd op de Europese top al beslist om de sancties tegen Rusland uit te breiden. Er staan nu twaalf extra namen op de lijst van hooggeplaatste personen van wie de tegoeden bevroren worden en die ook Europa niet binnen mogen. Een wapenembargo of economische sancties tegen Rusland komen er voorlopig niet.