Europese Unie breidt sancties tegen Rusland uit

De Europese Unie breidt de sancties tegen Rusland voor de annexatie van de Krim uit. Dat hebben de Europese leiders beslist op een EU-top. Er staan nu twaalf extra namen op de lijst van hooggeplaatste personen van wie de tegoeden bevroren worden en die ook Europa niet binnen mogen. Een wapenembargo of economische sancties tegen Rusland komen er voorlopig niet.

Begin deze week had de Europese Unie al 21 personen gesanctioneerd die mee verantwoordelijk worden geacht voor de Russische annexatie van de Krim. Het gaat onder andere om de pro-Russische leiders op de Krim en de bevelhebber van de Russische Zwarte Zeevloot. Gisteren besloten de Europese leiders op de EU-top om daar nog eens 12 personen aan toe te voegen.

Om wie het precies gaat, is momenteel niet duidelijk. De namen worden pas vandaag bekendgemaakt. Volgens Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, zijn enkele van de geviseerden zeer hooggeplaatst. De Franse president François Hollande liet dan weer uitschijnen dat de nieuwe lijst redelijk dicht aanleunt bij die van de Verenigde Staten. Washington trof sancties tegen onder andere Sergej Ivanov, het hoofd van de presidentiële administratie, en Sergej Narychkin, de voorzitter van de Doema.

Oliearchen niet op de lijst

Oligarchen zouden niet op de Europese zwarte lijst staan. Dat de Verenigde Staten die zakenmensen wel op de sanctielijst plaatst, heeft volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel te maken met het feit dat de Europese Unie door de Europese wetgeving enkel mensen kan viseren die rechtstreeks met het conflict op de Krim te maken hebben.

Een wapenembargo of economische sancties komen er voorlopig niet, maar zullen er wel komen als Rusland verdere stappen zet om Oekraïne te destabiliseren, zei Van Rompuy. De Europese Commissie en de lidstaten kregen alvast de opdracht mee om doelgerichte economische sancties te bestuderen en voor te bereiden.

Mochten die er komen, dan zullen ze volgens Van Rompuy gevoeld worden. "De Russische economie is nu al gedestabiliseerd", zegt hij. "De roebel heeft veel van haar waarde verloren, de beurs is dramatisch ingezakt, het investeringsklimaat is verslechterd en de kapitaalvlucht is toegenomen. Ik zeg het niet graag, maar ik moet vaststellen dat heel de destabilisatie zich in de eerste plaats keert tegen de Russische economie."

"Sancties zijn geen doel, maar een middel"

Van Rompuy beklemtoonde wel dat sancties geen doel, maar een middel zijn. De Europese Unie toont zich alvast bereid om te helpen een nieuwe dialoog tussen Rusland en Oekraïne tot stand te brengen. Missies van belangrijke Europese leiders naar Moskou of Kiev staan voorlopig niet op de agenda.

Europa wil ook dat er snel een waarnemingsmissie van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, naar Oekraïne gaat. Van Rompuy zei dat de Europese Unie bereid is een eigen missie te sturen indien er de volgende dagen geen doorbraak plaatsvindt in de schoot van de OVSE.