Filmregisseur Alan Parker opent Brussels Film Festival

Na de Franse cineast Bertrand Tavernier vorig jaar, ontvangt het Brussels Film Festival tijdens de twaalfde editie dit jaar de Britse regisseur Alan Parker. Hij opent het festival, dat duurt tot 14 juni, op 6 juni in Flagey.
In 2009 is er een remake gemaakt van "Fame".

De Britse regisseur, scenarist, producer en componist Alan Parker, die onder meer de Oscarwinnende muziekfilm "Fame" heeft gemaakt, zal het Brussels Film Festival openen.

Op 7 juni geeft hij 's middags een filmles in Flagey en 's avonds een masterclass in Cinematek. Daarbij stelt hij een van zijn werken voor, de muzikale komedie "The Commitments". Die film is gemaakt in 1990 maar vandaag amper vindbaar. Ter gelegenheid van zijn komst vertoont Cinematek zijn integrale oeuvre, dat bestaat uit veertien langspeelfilms.

Deze editie van het evenement wordt opgedragen aan de Europese cinema. Europese Focus thema-avonden moeten dat in de kijker zetten. Er zullen zeventig kort- en langspeelfilms vertoond worden uit zowat vijftien landen. Er worden ook verschillende prijzen uitgereikt om de creatie en promotie van de Europese film aan te moedigen. Daarnaast kunnen bezoekers de tentoonstelling "Les 50 salopards/The dirty fifties project" van de Belg Rudy Lamboray bekijken.