Groen kritisch over "geheimhouding" akkoord Tihange 1

De parlementsleden van de commissie Bedrijfsleven in de Kamer mogen de overeenkomst die de federale regering en de producenten van kernenergie sloten over het langer openhouden van de kernreactor Tihange 1 volgende week inkijken. Ze mogen wel geen notities nemen of een kopie maken van de overeenkomst. Oppositiepartij Groen is hier niet over te spreken.

Door de overeenkomst tussen de regering en onder meer Electrabel (GDF Suez) kan de kerncentrale Tihange 1 openblijven tot 2025.

Groen vraagt al langer dat de overeenkomst openbaar wordt gemaakt. Dat gebeurt nu, maar de parlementsleden zullen geen notities mogen nemen of een kopie mogen maken van het akkoord.

"Het garanderen van een winstmarge aan de nucleaire sector, wat de overeenkomst naar verluidt doet, kan niet", zegt Kamerlid Kristof Calvo (Groen). "Werken met zo'n contract is bovendien energiepolitiek van de oude stijl. Het minimum is dat het parlement, vrank en vrij het contract kan bespreken".

"Ik ga me in elk geval niet het zwijgen laten opleggen door de regering van CD&V, Open VLD en SP.A", besluit Calvo. "Deze conventie is bepalend voor het energiebeleid tot 2025. De publieke opinie moet elke punt en elke komma van dit akkoord kennen."