Minderhedenforum: "Een stimulans om het nog beter te doen"

De jongste diversiteitscijfers van de VRT moeten een stimulans zijn om het beter te doen. Dat zegt het Minderhedenforum. "Toon ambitie: het streefcijfer moet omhoog."

In 2013 kwamen op de tv-zenders van de VRT 36,6% vrouwen en 6,8% nieuwe Vlamingen aan bod. Daarmee behaalt de openbare omroep de streefcijfers die door de beheersovereenkomst worden opgelegd: 33% vrouwen en 5% nieuwe Vlamingen.

Het Minderhedenforum roept de toekomstige minister van Media op om ambitieuzere streefcijfers op te nemen in de volgende beheersovereenkomst. "Het percentage moet stijgen naar 10%. Streefcijfers zetten mensen en instanties in beweging om actief rond diversiteit te werken", zegt Naima Charkaoui van het Minderhedenforum.

De organisatie reageert "verdeeld" op de diversiteitscijfers van de openbare omroep. "We merken dat de VRT stilaan uit het witte dal kruipt, maar een echt wauw-gevoel blijft uit. Op Ketnet is het aandeel etnisch-culturele minderheden gedaald naar 6,2%."

Etnisch-culturele minderheden maken 10 tot 15% van de bevolking uit. "De cijfers die de Reyerslaan voorlegt, betekenen dus een zware ondervertegenwoordiging. Aan de andere kant bieden ze een handelingsperspectief: de komende jaren weet de openbare omroep waar ze aan toe is."