NASA geeft panoramische foto van de Melkweg vrij

De NASA heeft voor het eerst een gedetailleerde panoramische foto van de Melkweg vrijgegeven. Op de foto kun je onder meer inzoomen op het centrum van de Melkweg.

De 20 gigapixel-afbeelding bestaat uit meer dan twee miljoen foto's die de afgelopen tien jaar door Spitzer-telescoop zijn genomen, een infrarood ruimtetelescoop van de NASA.

"Als we alle foto's zouden uitprinten, dan zouden we een aanplakbord ter grootte van het Rose Bowl-stadion nodig hebben", zegt een foto-specialist van NASA. "In de plaats daarvan hebben we een digitale viewer gecreëerd die iedereen, ook astronomen, kan gebruiken."

De foto toont ongeveer drie procent van de hemel, maar omdat ze geconcentreerd is op de band rond de aarde waar het vlak, de schijf, van de Melkweg zich bevindt, toont ze meer dan de helft van de sterren van de Melkweg.

Stof

De Melkweg is een platte spiraalvormige schijf en ons zonnestelsel ligt in aan de buitenkant in een van de spiraalarmen. Als we naar het centrum van de Melkweg kijken, zien we een drukke, stoffige regio, die afgeladen vol zit met sterren.

Telescopen voor zichtbaar licht kunnen niet ver kijken in het gebied, omdat de hoeveelheid stof toeneemt met de afstand, en zichtbaar licht van de sterren blokkeert. Infrarood licht daarentegen reist door het stof en kan dus door Spitzer waargenomen worden. Spitzer neemt sinds 2003 infraroodfoto's van het heelal.

De NASA verwacht dat de foto's van de Spitzer kunnen helpen bij het bepalen waar de rand van de Melkweg ligt. De NASA gebruikt de gegevens om de armen van de Melkweg in kaart te brengen en de vorm van het sterrenstelsel na te gaan.

Ook wordt het panorama gebruikt voor de James Webb-ruimtetelescoop. Die moet in de toekomst interessante gebieden van de Melkweg nog gedetailleerder in beeld brengen en aan de hand van de foto kan men die gebieden uitkiezen.

 

AP2003