RVA spoort recordbedrag aan onterechte uitkeringen op

De RVA heeft afgelopen jaar een recordbedrag aan onterechte werkloosheidsuitkeringen opgespoord. Van de 7 miljard euro die in 2013 aan werkloosheidsuitkeringen werd uitbetaald, moest zo'n 130 miljoen euro teruggeëist worden. De controles op de uitkeringen werd de laatste jaren drastisch opgevoerd en dat mist zijn effect niet.

"De regering-Di Rupo en zeker staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) hebben de strijd tegen de fraude opgevoerd", zegt Christiaan Sebrechts van de RVA aan De Tijd. "Vroeger stonden we alleen in ons gevecht, maar intussen hebben we tal van bondgenoten gevonden."

Vaak liegen werklozen over hun gezinssituatie en beweren ze alleenstaand te zijn, terwijl ze in werkelijkheid samenwonen. "Vroeger konden we dat moeilijk controleren, maar intussen kunnen we veel gemakkelijker de politie inschakelen om de gezinssituatie te onderzoeken", klinkt het bij de RVA.

In totaal werd al zo'n 71 miljoen euro teruggevorderd. De rest van het bedrag moet nog worden uitbetaald, want veel werklozen zijn niet in staat het verschuldigde bedrag in een keer terug te betalen. Bij hen houdt de RVA bijvoorbeeld maandelijks tot 10 procent van de uitkering af. Bij wie weer aan het werk is, wordt de fiscus ingeschakeld.