Syrische leger herovert Krak des Chevaliers

In het westen van Syrië heeft het regeringsleger het beroemde kruisvaarderskasteel "Krak des Chevaliers" veroverd op de rebellen. De voorbije twee jaar was het kasteel in handen van Syrische rebellen.

De voorbije maanden was in de buurt fel slag geleverd tussen de rebellen en het regeringsleger. Dat laatste heeft enkele dorpen in de omgeving heroverd en vandaag zijn beelden verspreid van Syrische soldaten die in de burcht rondlopen.

Het is de tweede nederlaag op rij voor de rebellen. Enkele dagen geleden verloren die ook al hun bolwerk Yabrud nabij de Libanese grens. Die stad, maar ook het Krak, vormden belangrijke bevoorradingscentra voor de rebellen vanuit Libanon.

Bij de strijd om het Krak zouden op de laatste dag nog twaalf rebellen zijn gedood. Een van hen zou een lokale leider zijn van de moslimmilitie Jund al-Sham.

Op de tv-beelden van vandaag lijkt het Krak niet zo heel veel geleden te hebben onder de gevechten. Wel zou dat bij eerdere strijd wel wat averij hebben opgelopen.

Erfgoed van de mensheid

Het Krak des Chevaliers of Husn al-Akrad (burcht van de Koerden) werd in 1144 door gebouwd door de Hospitaalridders van Sint-Jan (ook Johannieters of Maltezers genoemd) op de plaats van een oudere vesting.

Het fort ligt op een 650 hoge heuvel en controleert een belangrijke verbindingsweg vanuit Syrië naar de Middellandse Zee. Het gaat om drie burchten in elkaar en werd nooit echt ingenomen. In 1271 kwam het kasteel in handen van de islamitische Mamloeken, maar enkel nadat de 200 kruisvaarders een veilige aftocht naar de Middellandse Zee hadden gekregen.

Het Krak is de best bewaarde kruisvaardersvesting in het Nabije Oosten en telt een gothische kerk. Het is door de Unesco uitgeroepen tot erfgoed van de mensheid.