Verkiezingen in Thailand ongeldig verklaard

Het Grondwettelijk Hof in Thailand heeft de parlementsverkiezingen van 2 februari ongeldig verklaard. De uitspraak schuift de regeringsvorming op de lange baan. De politieke crisis in het land blijft dus duren.

Zes van de negen rechters van het Grondwettelijk Hof motiveerden hun besluit door te stellen dat "de stembusgang niet was kunnen doorgaan in 28 kiesdistricten". Betogers zouden er kandidaten verhinderd hebben om zich te registreren.

De beslissing is een overwinning voor de oppositie in Thailand. Op 12 februari had het Grondwettelijk Hof nog een gelijkaardig verzoek om de verkiezingen ongeldig te verklaren, verworpen. Tegen premier Shinawatra en de regeringspartij lopen nog verscheidene gerechtelijke procedures.

De parlementsverkiezingen in Thailand waren vervroegd vanwege de aanhoudende protesten tegen premier Yingluck Shinawatra. De oppositie verwijt haar een marionet te zijn van haar broer Thaksin, die in 2006 werd afgezet als eerste minister en later werd veroordeeld voor corruptie.