Vlaamse Vereniging van Journalisten: "Dit is een noodkreet"

Volgens de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) is de open brief van de redactie van Gazet Van Antwerpen in de eigen krant "een noodkreet" in een periode waarop de krant zwaar getroffen dreigt te worden door een lopende herstructurering. De beroepsvereniging ondersteunt de boodschap, die alludeerde op een mogelijke staking nadat hoofdredacteur Pascal Kerkhove zijn functie heeft neergelegd.

"Het vertrek van Pascal Kerkhove als hoofdredacteur is een dikke streep door de rekening van de Gazet", zegt VVJ-secretaris Pol Deltour. "Hij was een sterkhouder en vertrouwenspersoon, die een stevige buffer vormde tussen de redactie en de directie van het grote Mediahuis."

"Door het wegvallen van die buffer in de hiërarchie heeft men, denk ik, gelijk als men vreest voor de eigenheid van de krant tussen de andere titels. De eisen van de Belgische Mededingingsautoriteit (nvdr: die zich moest uitspreken over het samengaan van uitgeverijen Corelio en Concentra) legden onder meer op dat die eigenheid vijf jaar bewaard moest blijven, maar hoe langer hoe meer valt te vrezen dat aan die voorwaarde niet zo zwaar wordt getild. Dit signaal van het personeel is een noodkreet."

Deltour zegt dat het personeel al lang aanvoelt dat - samen met Het Nieuwsblad - vooral Gazet Van Antwerpen getroffen zal worden door de herstructurering bij Mediahuis. Een redactiestatuut zou - bijvoorbeeld door inspraakrecht van de redactie bij de keuze van een hoofdredacteur - de onafhankelijkheid van de redactie tegenover de directie kunnen vrijwaren. "Het is positief dat CEO Gert Ysebaert enkele maanden geleden gezegd heeft een redactiestatuut aan te willen houden. Alleen, bij mijn weten is dat engagement met een ontwerp nog niet geformaliseerd", aldus Deltour.