"Rusland heeft het recht om een gepast antwoord te geven op EU-sancties"

Rusland zegt dat het het recht heeft om de nieuwe EU-sancties te beantwoorden met eigen sancties. De EU breidde gisteren de lijst met gesanctioneerde personen uit met 12 namen.
AP2014
Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken

De EU kondigde aan de lijst met 21 gesanctioneerde personen uit te breiden tot 33 personen. Hun rekeningen worden geblokkeerd en ze mogen Europa niet meer binnen.

"Het is jammer dat de Europese Raad een beslissing neemt die ver van de realiteit ligt", zei Alexander Loekasjevitsj, de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. "Wij menen dat het tijd is om terug te keren naar het platform van pragmatische samenwerking dat de belangen van onze landen in acht neemt", aldus Loekasjevitsj, die er wel aan toevoegt dat Rusland "wel het recht heeft om een gepast antwoord te geven op de EU-sancties".

In een andere verklaring zegt het ministerie dat Moskou gehoopt had dat de beslissing om OVSE-waarnemers naar Oekraïne te sturen zou helpen om "een interne Oekraïense crisis" op te lossen.

Gisteren ging Rusland akkoord om een OVSE-waarnemingsmissie naar Oekraïne te sturen, nadat het eerder zijn veto stelde. Die missie krijgt wel geen mandaat om naar de Krim te reizen, benadrukken de Russen vandaag. "Het mandaat van de missie reflecteert de nieuwe politieke en juridische realiteit en geldt niet voor de Krim en Sevastopol, die deel werden van Rusland."

"Rusland hoopt dat het objectieve en neutrale werk van de internationale waarnemers de Oekraïense crisis zal helpen oplossen en extremistische groeperingen in de kiem zal smoren", klinkt het nog.