"Wilders komt niet naar partijcongres van Vlaams Belang"

De Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV) komt morgen dan toch niet naar het partijcongres van Vlaams Belang in Antwerpen. Dat bevestigt kopstuk Filip Dewinter van Vlaams Belang. "Het wordt heel erg moeilijk om zijn veiligheid te garanderen en men heeft vanuit Nederland beslist om het bezoek niet te laten plaatsvinden", legt Dewinter uit.

Wilders was een van de gasten op het partijcongres van Vlaams Belang. Maar zijn recentste uitspraken over Marokkanen zijn niet in goede aarde gevallen. In zijn verkiezingstoespraak van woensdag hitste Wilders zijn aanhangers op met de gewaagde uitspraak: "Moeten er meer of minder Marokkanen zijn?" Daarop scandeerde het publiek "minder".

Sinds de uitspraak kreeg het Openbaar Ministerie in Nederland al tientallen klachten binnen tegen Wilders. De klagers willen dat hij vervolgd wordt. Ook binnen zijn eigen partij, de Partij voor de Vrijheid, ligt Wilders onder vuur. Twee Kamerleden, een Europees parlementslid en heel wat lokale politici zijn uit de partij gestapt.

Wilders blijkt nu ook al dreigementen te hebben ontvangen. "Ik betreur zeer dat Wilders niet komt, maar dat heeft alles te maken met het verhoogde veiligheidsrisico. De uitspraken die hij heeft gedaan, hebben heel wat commotie teweeggebracht, bedreigingen en aanverwanten incluis", legt Dewinter uit.

Dewinter verheugde zich nochtans op het bezoek. Hij vindt niet dat de uitspraken van Wilders over Marokkanen moeten worden genuanceerd. Integendeel, Dewinter hoopte dat Wilders de uitspraken op het partijcongres zou herhalen.

Meest gelezen