Eerste Belgische gevangenen weg uit Tilburg

Omdat de overbevolking in de Belgische gevangenissen gedaald is, begint minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) vroeger dan verwacht met de afbouw van de gevangenispopulatie in het Nederlandse Tilburg. De eerste honderd gevangenen worden naar België overgebracht, goed voor 3 miljoen euro besparing.

De overbevolking in de Belgische gevangenissen is in twee jaar tijd gedaald van 2.700 (op een capaciteit van 9.100 cellen) naar een goeie 1.900 (op 9.800). In procenten gaat het om een afname van de overbevolking van 28,7 naar 19,2 procent. Daarom kunnen de eerste gevangenen vroeger dan verwacht uit Tilburg weggehaald worden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Nadat begin 2010 de overbevolking te ernstig geworden was, besliste toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) die leegstaande Nederlandse gevangenis af te huren. 650 gedetineerden zitten er sindsdien hun straf uit, tegen een prijs van 42 miljoen euro per jaar.

De overbevolking raakt stilaan onder controle, aldus Turtelboom. "Als de populatie de komende maanden zo stabiel blijft als nu, daalt de overbevolking eind dit jaar naar 14,6 procent. Tegen dan moet het psychiatrisch centrum van Gent in gebruik zijn en de capaciteit uitgebreid zijn tot 10.500 cellen door de opening van de nieuwe gevangenissen van Beveren, Leuze en Marche."

Vooral het wegwerken van de wachtlijsten voor elektronisch toezicht veroorzaakt een kentering in de strafuitvoering. Zo is het aantal enkelbanden in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld, van 2.907 tot 6.000. En ook de wachttijden voor alternatieve straffen zijn verkleind, waardoor rechters er vaker naar grijpen. Het aantal opgelegde werkstraffen is in twee jaar met een derde toegenomen.

Als de positieve trend zich voortzet, valt het niet uit te sluiten dat het huurcontract voor de gevangenis van Tilburg eind dit jaar helemaal opgezegd kan worden. Maar dat is een beslissing voor de volgende federale regering.

Meest gelezen