Internationale waarnemers trekken naar Oekraïne

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stuurt internationale waarnemers naar Oekraïne. De beslissing kwam er nadat Rusland, dat ook in de OVSE zit, zijn bezwaren liet vallen. De eerste groep van waarnemers komt vandaag al aan. Over een bezoek aan de Krim zelf is er onenigheid.
AP2014
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier.

Europese landen, met Duitsland op kop (foto), en de VS drongen aan op een waarnemersmissie voor Oekraïne. Uiteindelijk stemde Rusland in, na eerdere mislukte pogingen de afgelopen weken. In eerste instantie trekken 100 waarnemers naar Oekraïne, maar dat aantal kan later nog oplopen tot 400. Ze zullen gedurende een halfjaar onpartijdig informatie verzamelen over de veiligheidssituatie.

De waarnemers zullen opereren vanuit de hoofdstad Kiev, maar zullen ook steden in het oosten (onder meer Donetsk en Charkov) en het zuiden aandoen. In het oosten en het zuiden wonen veel etnische Russen. Het is er onrustig sinds Rusland de Krim inlijfde.

Over een bezoek aan het schiereiland de Krim zelf is er onenigheid. Volgens de Russische gezant bij de OVSE is dat nu Russisch gebied en hebben de waarnemers daar dus niets te zoeken. Maar Europa en de VS zien dat anders. De Krim is nog altijd Oekraïens gebied, zegt de Amerikaanse gezant.