Obama in gesprek met toplui sociale media

President Obama heeft meer dan twee uur uitgetrokken voor een gesprek met topmensen van internetfirma's als Facebook, Google, Netflix en nog anderen.

Obama probeerde hen ervan te overtuigen dat Amerika echt de privacy van de internetgebruikers wil respecteren. "De president bevestigde het belang dat de regering hecht aan maatregelen die de mensen meer vertrouwen geven dat hun rechten beschermd worden, met behoud van belangrijke instrumenten die onze veiligheid verzekeren", meldde het Witte Huis.

Mark Zuckerberg van Facebook, Eric Schmidt van Google, Reed Hastings van Netflix, Drew Houston van Dropbox, Alex Karp van Palantir Technologies en Aaron Levie van Box waren aanwezig in het Witte Huis.

Zuckerberg protesteerde vorige week nog bij Obama nadat berichten waren opgedoken dat de NSA een uiterst gesofisticeerde namaak-Facebook had gebouwd, waarmee miljoenen pc's besmet konden worden met spionage-software.

Hoewel sommige internetbedrijven zelf niet meteen een vlekkeloze reputatie op het vlak van privacybescherming hebben, zetten de NSA-onthullingen de relaties tussen Washington en Silicon Valley onder druk. Bedrijven als Google, Facebook en Yahoo ontkennen categoriek dat ze hun servers hebben geopend voor de NSA en nemen tal van initiatieven om het vertrouwen van hun gebruikers terug te winnen.

Obama beloofde in januari een hervorming van de NSA-programma's, maar de voorstellen moeten nog goedgekeurd worden door het agentschap en het Congres.