OVSE stuurt waarnemers naar Oekraïne

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stuurt internationale waarnemers naar Oekraïne. Die beslissing kwam er nadat Rusland, dat ook in de OVSE zit, zijn bezwaren liet vallen.

In eerste instantie gaan 100 waarnemers naar Oekraïne, maar dat kan later nog oplopen tot 400. De eerste groep komt vandaag al aan.

De waarnemers moeten informatie verzamelen over de veiligheidssituatie. Ze werken vanuit de Oekraïense hoofdstad Kiev, maar gaan ook naar andere steden, onder meer in het oosten en zuiden van Oekraïne, waar net als op het betwiste schiereiland de Krim veel etnische Russen wonen.

Of de waarnemers ook de Krim zelf bezoeken, is nog onduidelijk. Volgens de Russische gezant bij de OVSE is dat nu Russisch gebied, en hebben waarnemers er dus niets te zoeken. Maar de andere landen zien dat anders. De Krim is nog altijd Oekraïens gebied, zegt de Amerikaanse gezant.

Twee eerdere pogingen van OVSE-waarnemers om de Krim te bezoeken, liepen telkens op niets uit.