PVV van Geert Wilders lijkt eenmanspartij te worden

In Nederland verlaten heel wat mensen de Partij voor de Vrijheid (PVV), de extreemrechtse partij van Geert Wilders. Ze doen dat na zijn omstreden uitspraken over Marokkanen. Bijna twintig politieke verkozenen zijn al opgestapt en dat aantal loopt nog altijd op. Meer dan ooit lijkt de PVV een eenmanspartij te worden.

Een groot aantal PVV-politici, zowel op lokaal, provinciaal als Europees niveau, heeft kritiek geuit op boegbeeld Wilders. Die zweepte woensdag zijn aanhangers op door te vragen of er meer of minder Marokkanen in Nederland moeten zijn. "Minder", luidde het in koor.

Ook Wilders' vertrouweling Joram van Klaveren hield het voor bekeken in de Tweede Kamer. Heel wat dissidenten zeggen dat ze nog wel achter het PVV-partijprogramma staan, maar dat het standpunt van Wilders "niet het onze" is.

Voorlopig komt het niet tot een cordon sanitaire tegen de PVV. Premier en VVD-leider Mark Rutte wil niet meer met Wilders samenwerken als hij zijn uitspraken niet terugneemt. De PvdA en 50Plus lieten weten geen moties van de PVV meer te steunen, maar andere fracties lijken daar weinig voor te voelen. Zij willen elke motie op inhoud beoordelen.

Vraag is nu welke weerslag de uitspraken van Wilders gaan hebben voor zijn partij bij de Europese stembusslag.