Rusland neemt militaire controle over op de Krim

Russische militairen hebben een van de laatste Oekraïense legerbasissen op de Krim overgenomen. De militaire controle over het schiereiland is daarmee zo goed als volledig in Russische handen.
De poort van de basis in Belbek.

De Russische militairen forceerden de poort van de luchtmachtbasis van Belbek met een gepantserde wagens en vuurden schoten af in de lucht. De Oekraïense soldaten hebben de wapens neergelegd. Er viel 1 gewonde.

Het hoofd van de basis, kolonel Joeli Mamtsjoer, liet aan het persbureau Reuters weten dat hij door de Russen wordt meegenomen voor gesprekken op een geheime locatie. Moskou heeft eerder al laten weten dat de Oekraïense militairen die dat willen vrije aftocht krijgen uit de Krim.

Met de overname van de luchtmachtbasis heeft Rusland de militaire controle over de Krim zo goed als helemaal overgenomen. Op meer dan 140 Oekraïense gebouwen en installaties wappert de Russische vlag. De Russische Zwarte Zeevloot heeft ook tientallen Oekraïense schepen overgenomen.

Bij de schepen is ook de enige Oekraïense onderzeeër, de Saporosje, die door de Russische marine is overgenomen. Dat heeft de commandant van de Zwarte Zeevloot bevestigd. Ongeveer de helft van de 78 opvarenden zijn aan boord gebleven en horen nu bij de Russische marine. De andere helft heeft de duikboot verlaten.

Rusland heeft ook aan Oekraïense militairen op de Krim beloofd dat ze het schiereiland kunnen verlaten. De militairen worden begeleid bij hun aftocht. Het gaat om 61 para's die na de annexatie van de Krim door Rusland onderdeel willen blijven van het Oekraïense leger.

Wekenlang hebben gewapende mannen de legerbasissen op de Krim omsingeld gehouden. Naar verluidt ging het om Russische soldaten, maar Moskou heeft dat nooit bevestigd.

AP2014