Slechts één op de drie studenten haalt diploma op tijd

Slechts één op de drie studenten in het hoger onderwijs haalt binnen de voorziene termijn van drie jaar zijn bachelordiploma. Enkele jaren geleden haalden nog vier studenten op de tien hun diploma binnen de voorziene tijd.

Sinds de hervorming van het hoger onderwijs haalt 70 procent van de studenten die aan een bachelor begonnen een diploma. Maar slechts één op de drie doet dat dus binnen de voorziene termijn van drie jaar, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse databank Hoger Onderwijs die De Standaard en Het Nieuwsblad konden inkijken. Er zijn zelfs studenten die zes of zeven jaar nodig hebben.

"Dat is niet enkel een verkwisting van overheidsgeld en dus totaal onverantwoord, zeker in tijden van crisis. Het jaagt ook de ouders op kosten en zorgt voor een latere instroom in het beroepsleven", licht Didier Pollefeyt, vice­-rector onderwijs van de KU Leuven, toe.

De evolutie is een gevolg van de grotere flexibiliteit in het hoger onderwijs. Stu­denten kunnen nu zelf hun traject samenstellen en bij­voorbeeld overgaan naar het volgende jaar, ook al zijn ze nog niet voor alle vakken geslaagd. De buizen nemen ze gewoon mee. Volgens Pollefeyt is de flexibilisering "te ver doorgeschoten". "We moeten dringend werk maken van een verstrenging van de regels."