Smet stuurt waarschuwingsbrieven naar ouders spijbelaars

Bijna 11.000 ouders krijgen de volgende dagen een brief in de bus omdat hun kind te veel spijbelt. Dat zijn er iets meer dan vorig jaar. Het bericht staat in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen. Wie te vaak spijbelt, kan zijn studietoelagen verliezen. Maar in dat geval krijgen de ouders eerst nog een bijkomende waarschuwingsbrief. Enkele jaren geleden zijn bijna 1.000 studietoelagen teruggevorderd.

De brief die bij 10.941 ouders in de bus valt, is afkomstig van minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A). De brief moet ouders wijzen op het slechte schoolgedrag van hun kind, maar is vooral bedoeld om misbruik van studietoelagen tegen te gaan.

Dat is een bedrag dat kleuters en leerlingen van het basisonderwijs en secundair onderwijs ontvangen wanneer hun ouders een bescheiden inkomen hebben. Voor kleuters is dat bedrag gemiddeld 87 euro per maand, voor leerlingen uit het basisonderwijs ligt dat tussen 98 en 147 euro en voor leerlingen in het secundair onderwijs gaat het om een toelage tussen 122 en 1.080 euro.

Wie twee opeenvolgende schooljaren 30 halve schooldagen onwettig afwezig is, verliest de toelage. Vorig jaar stuurde Smet 10.600 waarschuwingsbrieven. Dit jaar zijn er dat dus iets meer.