Turkse twitteraars omzeilen massaal blokkering

In de eerste 36 uur na de blokkering door premier Erdogan van de microblogsite Twitter in Turkije werden toch miljoenen tweets verstuurd.
AP2014

Graffitiboodschappen op openbare plaatsen in Istanboel en enkele radiozenders leggen gebruikers uit hoe ze het door Erdogan uitgevaardigde verbod kunnen omzeilen.  Versleutelingsprogramma's om identiteit en herkomst te maskeren, zijn vrij beschikbaar op internet.

Datadiensten schatten dat er per minuut 17.000 twitter-berichten uit Turkije verschijnen. Het gebruik van Twitter zou sinds de blokkering, die in de nacht van donderdag op vrijdag van kracht werd, met een derde zijn toegenomen.

De Turkse premier Erdogan liet enkele dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen Twitter in Turkije blokkeren. Aanleiding was de verspreiding van tweets met telefoonopnames die hem rechtstreeks in verband brengen met een corruptieschandaal. De gemeenteraadsverkiezingen kondigen zich aan als een referendum voor of tegen de Turkse premier.