Bijna zes ton afval opgeruimd op Vlaamse stranden

Zo'n 1.500 vrijwilligers hebben samen bijna zes ton afval opgeruimd op de Vlaamse stranden. Ze deden dat in het kader van de Eneco Clean Beach cup waarbij energieleverancier Eneco de handen in elkaar slaat met vijftien surfclubs. Met de actie, die wereldwijd plaatsvond, willen de partners de afvalproblematiek in de zee aan de kaak stellen.

De organisatie spreekt van een succeseditie. "Het valt dit jaar op dat we meer mensen dan de surfers alleen bereiken, een teken dat velen het afvalprobleem mee onder de aandacht willen brengen", aldus organisator Sven Fransen.

De surfers en sympathisanten willen vooral de alarmbel luiden dat de hallucinante berg plastic die dagelijks in zee belandt, er voor altijd blijft. Ze schuimden samen ruim 55 kilometer af langs de kust.

"De zee opruimen kunnen we helaas niet maar 80 procent van wat we op het strand vinden is uit zee aangespoeld. Dus door het strand op te ruimen, kunnen we de omvang van het probleem aantonen", vertelt Fransen. Er werd vooral plastic, zoals flessen en zakjes, gevonden, maar ook piepschuim en blikjes. "En heel wat versleten vissersnetten en touwen", vertelt Fransen.

Uit cijfers blijkt dat 95 procent van de Noordzeevogels met plastic in de maag zitten, en elk jaar sterven 1,5 miljoen dieren omdat ze stikken of verstrikken in plastic.

"We hopen uiteraard dit een dergelijke actie niet plaats moet vinden, maar we kunnen dankzij de vele vrijwilligers spreken van een mooie editie", besluit Fransen. Aan de actie is ook een wedstrijd verbonden, waarbij wordt gekeken naar welke club de meeste mensen kon optrommelen. Surfclub Windekind mocht opnieuw die eer opstrijken, met 315 deelnemers.