Coördinator In Flanders Fields Museum gelauwerd

Piet Chielens heeft de derde Davidsfonds Geschiedenisprijs gewonnen. Aan de onderscheiding is 2.014 euro verbonden. De onderscheiding wordt uitgereikt in het kader van De Nacht van de Geschiedenis, die dinsdag 25 maart voor de twaalfde keer plaatsvindt.

Uit een shortlist van 6 kandidaten werd Piet Chielens verkozen tot laureaat van de Davidsfonds Geschiedenisprijs 2014.

"Piet Chielens heeft uitstekend werk geleverd met zijn vernieuwde In Flanders Fields Museum in Ieper. Hij zet alle troeven in om inzicht te geven in de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast presenteerde hij het afgelopen jaar samen met Birger Stichelhaut ook het boek "De Oorlog vanuit de Lucht"", motiveert de jury.

Piet Chielens is afkomstig uit Reningelst. Hij studeerde economie en politieke wetenschappen, maar zijn passie voor geschiedenis nam toch de bovenhand. Van jongs af aan had hij een grote interesse voor de Eerste Wereldoorlog en de gevolgen ervan.

Zelf afkomstig uit de Westhoek, kwam hij al snel in contact met de impact van die oorlog op de omgeving. Van 1992 tot 2007 organiseerde hij de Vredesconcerten, een reeks concerten ter herdenking van de gebeurtenissen tijdens WO I. Chielens schreef ook een aantal boeken over het thema, zoals "De troost van schoonheid, de literaire salient, Ieper 1914-1918", dat hij samen met zijn broer Wim schreef.

Sinds 1996 is hij coördinator van het In Flanders Fields Museum. In 2012 werd het museum onder zijn leiding voor een tweede keer helemaal vernieuwd. In de moderne en interactieve opstelling staan persoonlijke verhalen centraal en worden digitale technieken ingezet om de bezoekers mee te nemen doorheen de verhalen van burgers, soldaten, vrouwen, kinderen, kunstenaars … zodat ze de invloed van de oorlog zelf zouden kunnen ontdekken. Dankzij de ideeën en de inzet van Piet Chielens en zijn team werd het museum alvast klaargestoomd om de herdenking van 100 jaar WO I op een moderne en inspirerende manier in te zetten.


Aan de Davidsfonds Geschiedenisprijs hangt het symbolische bedrag van 2.014 euro vast, een bedrag dat elk jaar met een euro wordt vermeerderd.