Dewinter: "50 jaar migratie niet vieren, maar herdenken als ramp"

Op zijn verkiezingscongres zette Vlaams Belang als vanouds in op het migratiebeleid. Filip Dewinter, lijsttrekker voor de Kamer in Antwerpen, zei dat de overheid 50 jaar migratie niet moet vieren, maar eerder "herdenken als een ramp". Dewinter verwees naar de uitspraken van Geert Wilders, waarop een deel van het publiek "minder, minder" begon te scanderen.

Op het congres werd herhaaldelijk ingehakt op de islam en de immigratie. De felste kritiek kwam van kopstuk Dewinter. Zo vond hij dat de overheid 50 jaar migratie niet moet vieren, maar eerder "herdenken als een ramp". Volgens Dewinter hebben de allochtonen voldoende kansen gehad, maar kregen de Vlamingen enkel "arrogantie, geklaag en verwijten" terug.

"Het is altijd wat met die allochtonen", klonk het. "Ik ben het geklaag en gezaag, de verwijten en de beledigingen, meer dan beu. Als het hier niet goed is, als het elders beter is, ga dan terug naar de plaats vanwaar je komt", klonk het onder luid applaus.

Normaal gezien zou Geert Wilders aanwezig zijn op de Vlaams Belang-meeting. Maar na de commotie rond de Marokkanen-uitspraak eerder deze week heeft de PVV-leider andere zorgen aan zijn hoofd. Meerdere leden zijn de voorbije dagen uit de partij gestapt. Bovendien zou zijn trip naar Antwerpen gepaard gaan met een verhoogd veiligheidsrisico. De PVV-leider annuleerde daarom zijn bezoek aan de VB-meeting.

Dewinter verwees wel naar Wilders uitspraak. "Als Wilders het niet kan of mag, zeggen wij het in zijn plaats. De sluizen moeten toe, de kranen dicht." Daarop begon een deel van het publiek "minder, minder" te scanderen.