Massaprotest in Chili moet druk leggen op Bachelet

100.000 betogers zijn op straat gekomen in de Chileense hoofdstad Santiago om druk te leggen op de nieuwe regering. Ze willen de president Michelle Bachelet eraan herinneren dat ze beloftes gemaakt heeft om een reeks sociale hervormingen door te voeren.

"Het was een voornamelijk vreedzaam en familiair protest", zegt Claudio Orrego, burgemeester van Santiago op de lokale radio Bio Bio. Op het einde van de betoging kwam het toch tot een gewelddadige confrontatie tussen enkele gemaskerde mannen en de politie, die vervolgens het waterkanon inzette.

"De Moeder van alle Marsen" bracht een recordaantal betogers bijeen in Chili sinds de massale studentenprotesten in 2011. Meer dan dertig organisaties en bewegingen zetten de protestmars op poten om een brede waaier van sociale eisen in de kijker te plaatsen. De belangrijkste oproep is het opzetten van een nieuwe grondwet, aangezien de huidige nog steeds dezelfde is die de Chileense ex-dictator Pinochet heeft opgemaakt. Andere thema's zijn onder meer gelijke onderwijskansen, gezondheidszorg en de bescherming van kwetsbare groepen.

De frustratie van de betogers komt vooral voort uit het onpopulaire beleid van de voormalige conservatieve president Sebastián Piñera en zijn regering. Deelnemers klagen de uitbuiting in de mijnindustrie aan en de toegenomen sociale ongelijkheid. "Dit is geen betoging tegen Bachelet. Het is gewoon een waarschuwing voor de politici, om te laten zien dat we eisen stellen", zegt Oscar Rementeria, woordvoerder van homorechtenorganisatie Movilh.

Ambitieuze beloftes

Michelle Bachelet, die op 12 maart haar tweede mandaat aanving, beloofde tijdens haar campagne sociale hervormingen door te voeren. Zo verzekerde ze de grondwet grondig aan te passen en een gratis onderwijssysteem op te zetten. Die laatste belofte moet gerealiseerd worden met behulp van fondsen die vrij moeten komen uit een andere fiscale hervorming. Een ambitieus plan dus.

Chili is één van de meeste welvarende landen van Latijns-Amerika. Toch konden de voormalige regeringen op veel kritiek rekenen over de doorgedreven neoliberale aanpak die een aanzienlijke sociale ongelijkheid in de hand gewerkt heeft. Ook de bedenkelijk manier hoe het land mijn zijn kansarme groepen omgaat, zoals de inheemse Mapuchebevolking, is vaak een bron voor verontwaardiging.

AP2013