Meerdere satellietbeelden van objecten in zelfde gebied

Maleisië heeft vandaag nieuwe satellietbeelden van Frankrijk gekregen waarop "objecten" te zien zijn in het zuiden van de Indische Oceaan. Die wrakstukken kunnen mogelijk van het Maleisische vliegtuig zijn dat twee weken geleden verdween. Gisteren merkte China ook al een nieuw object op in het zuiden van de Indische Oceaan. Daarmee schakelt de internationale zoektocht een versnelling hoger.

Frankrijk maakt gewag van objecten in de buurt van de zuidelijke corridor, een zone waar het vermiste vliegtuig mogelijk in de Indische Oceaan is neergestort. Dat is ongeveer hetzelfde gebied waar eerder al Australische en Chinese satellieten mogelijke wrakstukken hebben gedetecteerd.

Maleisië heeft de Franse beelden onmiddellijk overgemaakt aan het Australische coördinatiecentrum. Australië leidt de zoekactie in het zuiden van de Indische Oceaan. De objecten zouden ongeveer even groot zijn als de eerder gemelde objecten op andere satellietbeelden, en zouden zich meer (zo'n 930 kilometer) noordelijk bevinden.

Weersomstandigheden zijn niet ideaal

Verschillende schepen en acht verkenningsvliegtuigen kammen momenteel een gebied uit op 2.500 kilometer van de Australische stad Perth. Ook China heeft twee extra vliegtuigen gestuurd en Japan plant hetzelfde te doen. Voorlopig heeft een van de Australische vliegtuigen een houten pallet en riemen in verschillende kleuren opgemerkt.

De weersomstandigheden bemoeilijken dit weekend wel de zoekactie. De laatste weersvoorspellingen spreken van een koudefront met regen en lage wolken waardoor de zichtbaarheid vermindert.

De Australische premier Tony Abbott houdt er alvast de moed in: "We beschikken nu over geloofwaardige aanwijzingen die onze hoop - en niet meer dan hoop - doen toenemen dat we bijna weten wat er gebeurd is met het vliegtuig."

Intussen wachten vrienden en familieleden van de verdwenen passagiers op nieuws in hotels in Peking en Maleisië. Van vlucht MH370 ontbreekt elke spoor sinds 8 maart. Aan boord waren 239 mensen, onder wie veel Chinezen.