NAVO bezorgd over omvang Russische grenstroepen

De bevelhebber van de NAVO in Europa, generaal Philip Breedlove, is erg bezorgd over het grote aantal Russische troepen aan de grens met Oekraïne. Hij vreest dat die troepen Transnistrië zouden binnenvallen, een Russischsprekend deel van Moldavië.
Oekraïense grenssoldaten.

Rusland is tien dagen geleden begonnen aan een grote legeroefening aan de grens met Oekraïne. Daar nemen 8.500 soldaten aan deel.  Breedlove zegt dat dat heel veel soldaten zijn, die bovendien onmiddellijk in actie kunnen komen als ze daartoe het bevel krijgen.

Volgens Breedlove moet de NAVO denken aan een herschikking van haar troepen om zich aan te passen aan de Russische tactiek. "Je kan je niet tegen iets verdedigen als je niet daar bent om je te verdedigen", aldus de generaal. De NAVO heeft geprobeerd om van Rusland een partner te maken, maar nu lijkt het er meer op dat Moskou zich opstelt als een tegenstander in plaats van een partner.

Transnistrië

Breedlove maakt zich ook zorgen over Transnistrië. Dat is een deel van Moldavië waar de bevolking voornamelijk Russisch spreekt. De regio riep in 1990 de onafhankelijkheid uit, maar die wordt door niemand erkend, ook niet door Rusland. De voorzitter van het plaatselijke parlement heeft Rusland opgeroepen om het gebied te annexeren. Rusland heeft 440 vredestroepen in het gebied en een aantal soldaten die wapendepots uit de tijd van de Sovjet-Unie bewaken.

De Russische viceminister van Defensie Anatoly Antonov zegt intussen dat de NAVO zich geen zorgen moet maken en dat Moskou zich houdt aan internationale afspraken inzake het aantal soldaten aan de grens met Oekraïne. Internationale waarnemers hebben vorige maand nog controles uitgevoerd ter plekke. "Wij hebben niets te verbergen", besluit Antonov.