PVV van Wilders verliest 5 zetels in wekelijkse peiling

De golf van negatieve reacties na de Marokkanen-uitspraken van de Nederlandse PVV-leider Geert Wilders, uit zich ook in de wekelijkse peiling van Peil.nl, het bekende Nederlandse onderzoeksbureau van Maurice de Hond. De PVV komt op 22 zetels uit, 5 minder in vergelijking met vorige week. 72 procent van de ondervraagden zegt de uitlatingen van Wilders onacceptabel te vinden.

Als er nu Tweede Kamerverkiezingen gehouden zouden worden, zou de PVV van Wilders uitkomen op 22 zetels. Dat betekent een verlies van 5 zetels ten opzichte van de tussenstand van een week geleden. Momenteel is de PVV met 15 zetels de derde partij in de Tweede Kamer. Peil.nl schrijft het zetelverlies grotendeels toe aan de omstreden "minder Marokkanen"-oproep van Geert Wilders op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen.

Er werd ook gepeild naar de mening over de uitspraken van Wilders op de verkiezingsavond. 72 procent vindt ze onaanvaardbaar, 46 procent vindt dat Wilders strafrechtelijk vervolgd moet worden. Maar 29 procent is voorstander van een cordon sanitaire rond de PVV en Geert Wilders in de Tweede Kamer, 76 procent vindt dat er gewoon op inhoud gedebatteerd moet blijven worden. Nog opvallend: de meerderheid van de ondervraagden (47 procent) vindt dat minister-president Mark Rutte niet goed gereageerd heeft op de ontstane commotie.

D66, dat na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag in veel gemeenten de grootste werd, krijgt er 3 zetels bij en komt op 23. Daarmee heeft de partij de meeste zetels, samen met de SP die gelijk bleef op 23.

CDA (+2) en VVD staan op 21 zetels in de peilingen. Dat betekent dat vijf partijen allemaal tussen de 21 en 23 zetels hebben. Van de grote partijen bungelt de PvdA onderaan met 13 zetels (-1). 50Plus krijgt er een zetel bij en komt op 5.