Regine Beer is overleden

In Antwerpen is Regine Beer overleden, een van de laatste Belgische overlevenden van het concentratiekamp van Auschwitz. Beer was een symbool van de strijd tegen het fascisme. Ze werd 93.
BELGA

Beer werd op 5 november 1920 geboren in Amsterdam, haar familie vluchtte daarheen voor de Eerste Wereldoorlog. In september 1943 studeerde ze aan de normaalschool in Antwerpen toen de Duitse gestapo en Vlaamse SS'ers haar oppakten omdat haar vader van joodse afkomst was.

Via de Dossinkazerne kwam ze in Auschwitz-Birkenau terecht. Daar bleef ze tot 1945, en ze maakte er alle gruwel van een uitroeiingskamp mee.

Als leerkracht begon Regine Beer in de jaren zeventig haar levensverhaal te vertellen aan scholieren en in de daaropvolgende decennia gaf ze duizenden lezingen over de verschrikkingen van de holocaust, voor organisaties van allerlei ideologische en godsdienstige strekkingen.

Ze trok ook met jongeren naar Auschwitz. Over haar deportatie schreef Paul De Keulenaer "KZ A 5148", het nummer dat op haar arm getatoeëerd was. In 1995 kreeg ze de Prijs voor de Democratie. In 2006 werd ze commandeur in de Kroonorde. Gisteren nog had ze een lifetime achievement award in ontvangst moeten nemen bij de progressieve vrouwenbeweging Zij-kant.

Regine Beer is de moeder van VRT-journalist Stefan Blommaert. Ze kwam onlangs ten val.